Wie moet je volgen in het Amerikaanse onderwijsdebat

Volgens mij zijn de ontwikkelingen in het Amerikaanse onderwijs een waarschuwing voor ons hoe je onderwijs niet moet inrichten. “Meten is weten” is daar leidend en de federale overheid stuurt zwaar op dit principe via  de ‘No Child Left Behind Act‘. Des te zorgelijker is het dat onze politici en ambtenaren ons onderwijs ook steeds meer volgens deze principes willen inrichten. Wat mij betreft is het Amerikaanse onderwijsdebat de kanarie in de mijn en op dit moment de plaats waar de tekortkomingen van “opbrengstgericht werken”, value added, uitgekristalliseerd worden. De tegenbeweging begint nu echt aan kracht te winnen daar. Een petitie tegen  high stakes testing vanuit het onderwijsveld krijgt veel aandacht.

Er zijn een heel veel voorvechters die zich met hand en tand tegen teaching to the test keren. Hieronder volgt een kleine lijst van hele goede gepassioneerde onderwijsmensen. Ik raad iedereen ook aan om deze mensen en blogs te volgen.


Pasi Sahlberg Finse onderzoeker en directeur bij het Finse ministerie van onderwijs. Auteur van “Finnish Lessons“. Hadden wij maar zulke mensen bij OCW.

Twitter @pasi_sahlberg Blog http://www.pasisahlberg.com/blog/

Dianne Ravitch onderzoeker en voormalig voorstander van No Child Left Behind Act. Inmiddels de grootste tegenstander. Recentelijk heeft ze een invloedrijk boek gepubliceerd: “The Death and Life of the Great American School System” Hier is een mooie recensie van Finnish Lessons in de New York Review of Books.

Twitter @dianeravitch Site: http://www.dianeravitch.com/

Audrey Watters, hele goede edublogger. Niet alleen over onderwijsvernieuwing in brede zin, maar ook hoe nieuwe technologie het onderwijs veranderd en de invloed van commerciële belangen op het onderwijs. Schrijft veel voor grote onderwijsblogs Aanrader!

Twitter @audreywatters Blog Hack Education

Lisa Nielsen, innovatiemanager bij het ministerie van onderwijs van New York. Gaat in haar blog meer de kant op van unschooling/homeschooling

Twitter @innovativeedu Blog Innovative Educator

Larry Ferlazzo leraar en invloedrijke blogger. Blogt over zijn onderwijspraktijk, algemene tips, ict en over “edreform” Hij heeft een enorme lijst met “best of” sites. Hier is de lijst over school reform. Waar de goede man al die tijd vandaan haalt is mij een raadsel. Respect!

Twitter @larryferlazzo Blog http://larryferlazzo.edublogs.org/


Mindshift echt een must-read blog van de NPR over onderwijsvernieuwing en ict. Elke dag weer interessant.

Blog http://blogs.kqed.org/mindshift/

Valerie Strauss onderwijsblogger bij de Washington Post. Goede artikelen en links over het onderwijsdebat.

Twitter @valeriestraus Blog The Answer Sheet

Nu is het natuurlijk zo dat bij een debat twee partijen aan het woord zijn. Via bovenstaande lijst lees ik veel over en door de andere kant van de scheidslijn. Maar ik realiseerde me na het lezen van dit pro-testing artikel van New York Times columnist David Brooks dat ik me waarschijnlijk meer moet verdiepen in de andere kant. Ik kom wel namen als Michelle Rhee en minister Arne Duncan tegen, maar misschien heeft iemand tips en namen om deze kant van het debat beter te volgen. Reacties zijn dus van harte welkom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.