Leiden de Khan Academy video’s tot meer begrip?

Volgens Derek Muller niet per se. In een blogpost gaat Open Culture in op zijn onderzoek naar de (on)zin van instructievideo’s en dus ook naar een belangrijk fundament van Flipping the Classroom (wat mij betreft draait het bij lange na niet alleen om video’s overigens). Zijn conclusie: de opzet van de video’s moet anders.

1. Leerlingen denken dat ze het weten
2. Daarom letten ze niet goed op
3. Ze denken dat de informatie in de video hetzelfde is als wat ze al weten.
4. Ze leren niets
5. Nog erger: hun misconcepties worden versterkt

Door concepten uit te leggen worden leerlingen niet uitgedaagd om echt op te letten en denken ze dat ze het snappen. Dus moet je juist ingaan op de misconcepties die er zijn bij een onderwerp. Muller gaat met name in op de Khan Academy filmpjes en heeft ze ‘tongue in cheek’ in ‘Khan’ stijl gefilmd met mooie voorbeelden van hoe het volgens hem wel moet. Het hele filmpje is zeker de moeite waard. Het onderzoek van Muller is hier te vinden.

Dit filmpje van hem over gewichtsloosheid maakt erg goed gebruik van misconcenpties om daarna uit te leggen hoe het echt zit. Wat een goede leraar!

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.