Flipping the Classroom video’s voor Kennisnet

Ik heb voor Kennisnet drie filmpjes gemaakt over Flipping the Classroom. Het was de bedoeling om ze in de vorm te gieten zoals ik (en de meeste andere docenten) ze maak: snel en laagdrempelig. Ook hier heb ik er toch voor gekozen om het wel te bewerken en om bijvoorbeeld  videomateriaal toe te voegen. Dat levert voor de lange termijn toch het beste resultaat op. De derde is het minst bewerkt. Ik ben benieuwd welke vorm nou het meeste aanspreekt. Mijn intuïtie zegt toch de laatste.

De filmpjes zijn overigens gemaakt met Camtasia 8. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de vorige versie. De enorme hoeveelheid video- en audiosporen en de flexibele animaties zorgen ervoor dat je een groot deel van de productie kunt verplaatsen van een powerpoint/prezi naar Camtasia zelf. Een aanrader dus

Er is natuurlijk nog veel meer over te vertellen over Flipping the Classroom, en dat heb ik ook al gedaan, maar volgens mij is dit wel een redelijke introductie.

1. Flipping the Classroom: wat is het?

2. Flipping the Classroom: theorie en modellen

3. Flipping the Classroom: technologie

5 Comments

 • Anonymous says:

  Hoi Jelmer

  Leuke video's ik word steeds enthousiaster over flip de klas.Ik ga deze link gebruiken om mijn collega's enthousiast te krijgen voor zover ze dat nog niet zijn.Ik was met dit idee al bezig in mijn laatste lessenserie nask maar had er nog geen woord voor dankzij @fransdroog nu wel.
  Salman Khan wel gezien op tedtalk maar niet geluisterd naar de term flipping the classroom.
  Alleen bevestiging dat ik al aardig bezig was met mijn youtube account Alkwinees.
  Veel van mijn filmpjes bied ik overigens aan op digischool natuurkunde.
  Komende schooljaar 2012/2013 starten we met flip de klas ik heb al een lessenserie klaar liggen. Blijf enthousiasmeren zo ik zeggen.

  Gr Corné de Boer @corne_de_boer

  Gr Corné de Boer

 • Jelmer Evers says:

  Hoi Corne,

  Gaaf hoor. Gelijk collega's op geattendeerd en getweet. Zo krijgen we een steeds groter “flip” netwerk in Nederland. Staat je kanaal al op de wiki van Frans?

 • Anonymous says:

  Dag Jelmer,
  ik ben een derdejaars informatica docent en wil graag onderzoek gaan doen naar Flipping the classroom. Er is al veel informatie over te vinden. Alleen vind ik het niet duidelijk of het hier gaat om een theorie of een nieuwe werkvorm.
  Met vriendelijke groet
  T. de Bont

  • Beste T. de Bont,

   Ook ik ben een student (master student onderwijskunde) en ook ik ga onderzoek doen naar Flipping the Classroom (en dan in relatie tot motivatie van leerlingen). Wellicht kunnen we een keer contact opnemen en een keer van gedachten wisselen.

   Tot nu toe is Flipping the Classroom een manier van lesgeven (het is meer dan een werkvorm). De theorie die eraan te grondslag ligt is de Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK).

   Ik zou zeggen, stuur een mailtje of een tweet en wellicht kunnen we informatie uitwisselen.

   Groeten,
   Wiebe Dijkstra

   (wiebe_pieter@hotmail.com // @wpdijkstra

  • Anonymous says:

   Dag Wiebe
   bedankt voor je reactie.
   leuk dat je ook een onderzoek bent gestart.
   ik neem binnenkort graag contact met je op.

   Groet
   T.de Bont

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.