Een blije boze docent, over Het Alternatief

Na wat Twitter verkeer ‘s avonds ergens eind vorig jaar besloten Rene Kneyber en ik om de koppen eens digitaal bij elkaar te steken om een opiniestuk voor NRC Handelsblad te schrijven. Na wat schrijfwerk in Google Docs werd het resultaat opgestuurd naar de opinieredactie van de krant en gelukkig werd het daarna ook snel gepubliceerd. Dat smaakte naar meer. Rene en ik zijn allebei wat ik zelf zou noemen blije boze docenten. We houden allebei van ons vak, we vinden lesgeven leuk, we vinden kinderen leuk, we innoveren veel, etc. En we geven daar vaak ook anders invulling aan. Die liefde laten we ook zien en delen we ook. Ik zou ons allebei willen bestempelen als redelijk vrolijke en optimistische types.

Maar we zijn ook boos. Oprecht boos over de toestand waarin ons onderwijs zich bevindt en over de positie van docenten. We vinden allebei dat docenten zich te weinig boos hebben gemaakt, of misschien niet op de juiste manier boos. Een combinatie van kritiek, opbouwen en trots zijn op je expertise miste eigenlijk veel te veel in het onderwijsdebat vanuit docenten. Die invalshoek: de expertise, het vakmanschap, dat werd het uitgangspunt van Het Alternatief. Want zeg nou zelf? Wie weet er meer van orde houden dan Rene? En ik kan mezelf ook beroepen op veel kennis en kunde van digitale didactiek. De expertise zit al lang bij docenten, of zou er moeten zijn, en dat moeten we als overtuigend argument inzetten om ons onderwijsbestel te hervormen. Een boek zou misschien een mooie vorm zijn om dat verder te onderzoeken. Dat was in ieder geval de uitkomst van een eerste real life ontmoeting in een Utrechts cafe. Het moest een boek worden met bijdragen van veel docenten, maar niet alleen natuurlijk.

Het boek is er een in de reeks “Beroepseer” van onder andere Thijs Jansen. Met zijn hulp en die van uitgever Boom is het in een rap tempo tot stand gekomen. En het allebelangrijkste, door de fantastische bijdragen van alle schrijvers. Het Alternatief is inmiddels verschenen en het levert hopelijk een bijdrage aan het publieke debat over onderwijs. Op het fantastische lerarencongres van de Onderwijscooperatie werd het boek plenair gepresenteerd. Zie de video hieronder. En ook de minister nam het boek in ontvangst. Helaas niet plenair.

De eerste recensie zijn positief kritisch. En we zouden het ook niet anders willen. Simon Verwer recenseerde het boek als eerste voor Scienceguide en daar legde hij haarfijn een aantal interne discussies bloot. Alleen de conclusie is wel degelijk een bewuste keuze geweest voor een pamflet-achtige korte opzet: Flip the System. Natuurlijk kan dat veel verder worden uitgewerkt, maar omwille van de boodschap en het debat kozen we voor een krachtige boodschap. En zoals Alleid Truijens in haar recensie het zegt er is nog genoeg op aan te merken. Precies! We claimen niet de waarheid in pacht te hebben, maar het is wel een duidelijke aanzet. Laat het debat maar beginnen.

Pers

  • Alleid Truijens, Frisse bevlogenheid in een vermoeide sector, Volkskrant (recensie) link
  • Simon Verwer, Leraar met beroepseer, Scienceguide (recensie) link
  • Pieter Anko de Vries, Tegen de afrekencultuur in het onderwijs, Het Goed Leven (recensie) link
  • Annemieke Verbeek en Gabriëlle Jurriaans, Op weg naar de Middelmaat, De Groene Amsterdammer (over Alfie Kohn, met gedeeltes van mij en het boek) link
  • Rene was de hoofdgast bij OBAlive. Luisteren! link
  • Presentatie Het Alternatief door Stichting Beroepseer link
Het Alternatief ligt in de boekhandel en is te bestellen bij Bol.com (ook als ebook) en bij Uitgeverij Boom

 

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.